Ook molenaar worden?

Vrijwillig molenaar zijn is een tamelijk zeldzame hobby. In heel Nederland zijn er slechts 1.500 en dat in een land die bekend staat om zijn molens! Toch is het een fantastische hobby die voor de meeste molenaars alleen op zaterdag wordt uitgevoerd. Je hoeft echt niet perse technische kennis te hebben om molenaar te worden. Wel vereist het een beetje doorzettingsvermogen.

Om gediplomeerd molenaar te worden ben je over het algemeen twee jaar bezig met een opleiding, die voor een groot deel bestaat uit praktijk. Maar ook de theorie wordt niet vergeten. Belangrijk hierbij is m.n. het weer.

Wat zijn de stappen die je zou moeten ondernemen?

Het belangrijkste is de inschrijving bij het ‘Gilde van Vrijwillig Molenaars’. Na inschrijving ontvang je o.a. alle theorieboeken die noodzakelijk zijn en (nog belangrijker) kun je je speciale verzekeringen regelen. Je gaat in de meeste gevallen immers werken met een monumentaal werktuig, waarvan de verzekerde waarde nauwelijks is vast te stellen.

Vervolgens zoek je een zgn. instructiemolen op. Dit is een molen waarop molenaars draaien die zich instructeur mogen noemen. Op de Diekerhookse Mölle de Hegeman hebben we zo’n instructeur; Henk Ruiterkamp.

Deze instructeur begeleid je tijdens je opleiding en brengt je naast de theoretische kennis ook de praktijkkennis bij. Naast de kennis op de instructiemolen, kan je ook andere (type) molens bezoeken en van andere molenaars bepaalde zaken leren. Zo leer je o.a. dat er ook veel regionale verschillen zijn in ‘molenaar zijn’. Ook worden op verschillende plaatsen in het land theorie-avonden georganiseerd, waar aan de hand van foto’s en tekeningen uitleg wordt gegeven.

Je moet tenminste 4 seizoenen molenaar in opleiding (m.i.o.) zijn alvorens je het proefexamen bij het Gilde mag aanvragen. Het proefexamen omvat zowel een theoretisch als een praktisch deel. Wanneer je hiervoor slaagt, mag je je opgeven voor het landelijk examen, welke door Vereniging de Hollandsche Molen wordt afgenomen en eveneens een theoretisch als een praktisch deel kent. Slaag je ook hiervoor dan mag je jezelf officieel vrijwillig molenaar noemen!

Er is altijd een tekort aan molenaars en het is een onwijs leuke en bijzondere hobby! Meld je dus snel aan of kijk eens een dagje rond op een molen om te zien of het ook jouw enthousiasme aanwakkert.

Neem gerust contact op met Henk Ruiterkamp of St. Korenmolen “De Hegeman”

Veiligheid voor alles.
(voormalig) leerling Ewoud van Arkel met instructeur Henk Ruiterkamp (r)

Reacties zijn gesloten.