Wind en motor!

Op woensdag 10 augustus 2022 toont de korenmolen De Hegeman in Dijkerhoek alle aspecten van de historische techniek van het malen van graan tot meel. De molen neemt deel aan de Hoolter Museumdag.

Korenmolen De Hegeman in Dijkerhoek is opvallend compleet ingericht en nog volledig maalvaardig. Als draaiend erfgoed heeft de molen liefhebbers veel te bieden.

De molen heeft twee maalkoppels. Eén wordt aangedreven door de wind (gevlucht 22.4 m., oudhollands getuigd; overbrenging 1 : 6,9 ) en de ander door de uit 1930 stammende ééncilinder 30 pk Deutz-dieselmotor (overbrenging 2,7 : 1).

De inrichting van de molen toont de opeenvolgende ontwikkelingsstadia van een korenmolen. Wind-aangedreven malen op de steenzolder en motor-aangedreven malen op de begane grond. Van de oorspronkelijke vier silo’s zijn er nog twee bruikbaar. Hetzelfde geldt voor enkele houten stortpijpen en de door de dieselmotor aangedreven elevator.

Tijdens de Hoolter Museumdag op woensdag 10 augustus zijn er vrijwillige molenaars en machinisten aanwezig om de werking van de molen te demonstreren. Zij kunnen bezoekers alles vertellen over het werken met de korenmolen, over het malen van graan tot meel, en over de te verwerken graansoorten

De molen is open van 10.00 tot 16.00 uur. Demonstraties van het malen worden gegeven om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur. De toegang is gratis. Diverse meelproducten zijn te koop, ook koffie en drankjes, ijs van Oans, krentenwegge en koek. Tevens zijn er historische tractoren en bromfietsen te bewonderen.

Korenmolen De Hegeman is gelegen aan de Dijkerhoekseweg 22 in Dijkerhoek (gem. Rijssen-Holten).

Welkom op Korenmolen De Hegeman!

bekijk hier de poster

Reacties zijn gesloten.