10e Hoolter Museumdag, woensdag 14 augustus.

De gezamenlijke Holtense musea en cultuurhistorische instellingen houden op woensdag 14 augustus voor de 10e keer de Hoolter Museumdag, die dit jaar in het teken staat van ‘oude ambachten en gebruiken’.

De Hoolter Museumdag is een gezellige en leerzame dag voor jong en oud waar niet alleen veel toeristen op afkomen, maar die ook zeer veel Holtenaren trekt. Op deze dag zijn alle deelnemende instellingen geopend van 11.00 tot 17.00 en deze zijn uitstekend per fiets of auto bereikbaar.

De deelnemende musea en cultuurhistorische instellingen zijn:

Oudheidkamer Hoolt’n, Dorpsstraat 25-27
Museum Broer een leven lang boer, Langstraat 40
Collectie Nagelhout (Kulturhus), Smidsbelt 6
Koffiemolenmuseum De Koffiemölle, Schreursweg 5
Emaille- en Bromfietsmuseum “De Borkeld”, Borkeldsweg 57
Natuurmuseum Holterberg, Holterbergweg 12
De Diekerhookse Mölle “The Hegeman”, Dijkerhoekseweg 22

De Oudheidkamer Hoolt’n toont de thema-expositie ‘Lammie’s liefde voor naald en draad’, een tentoonstelling die de liefde voor textiel met werkstukken in diverse technieken van Lammie Steenhuis-Wierenga belicht. Daarnaast zie je de kunst van het knipmutsen plooien, dookrollen maken, kantklossen en borduren.

Waar tegenwoordig elke koe een oormerk met een unieke streepjescode draagt, werd er vroeger van elk kalf de tekening van de vlekken op papier vastgelegd zodat het dier ook later goed te herkennen was. Dit was de taak van de kalverschetser. Bij museum Broer een leven lang boer mag je deze dag jouw eigen kunsten vertonen en een echte kalverschets maken.

De Collectie Nagelhout is deze zomer weer aangevuld met werken van leerlingen van Scholengemeenschap De Waerdenborch. Speciaal voor de museumdag zijn er ook twee werken uit het depot gehaald van Herman Berends, die een mooi beeld geven van het vesperen tijdens het werken in de oogsttijd op het boerenland.

Bij De Koffiemölle zie je demonstraties van het vlechten met wilgentenen. Vroeger werden daar diverse attributen van gemaakt, zoals manden, fuiken, schermen en waterkeringen. Marian Stam beheerst deze kunst nog als geen ander en zal de demonstraties verzorgen.

Echte kunstenaars waren het, die brommermonteurs van vroeger! Een kleine aanpassing zus, ietsje draaien aan het schroefje zo en het motortje zoemde weer als een bijtje in de zomerzon. Geniet van deze juweeltjes bij het Emaille- en Bromfietsmuseum.

Bij het Natuurmuseum Holterberg hoor je alles over heide, zoals het zware werk van het heideplaggen. Verder zie je hoe vroeger leer werd bewerkt, en mogen kinderen onder begeleiding zelf met leer aan de gang.

In de korenmolen “De Hegeman” in Dijkerhoek wordt nog op ambachtelijke wijze graan gemalen. Dat gebeurt hier zowel door windkracht, als door middel van de historische dieselmotor. De Diekerhookse vrijwilligers vertellen je alles over de windkorenmolen en hoe die oude dieselmotor de leemte kan opvullen in tijden van windstilte.

De gratis routebeschrijving door de schitterende omgeving van Holten is verkrijgbaar bij de deelnemers, bij diverse recreatiebedrijven in en om Holten en bij het Toeristisch Informatiepunt in het Kulturhus aan de Smidsbelt.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.